translate

torsdag 17 februari 2011

Min farmor

Min farmor föddes den 7 februari 1913. Hon fyllde 98 år förra måndagen.
Hon har alltid funnits där. När jag var liten brukade jag vara hos farmor och farfar när mamma och pappa var på hockeymatcherna.

Jag kan fortfarande förnimma citrontéet med honung o mjölk i de vackra tekopparna med räfflad kant. Och tekakorna med kardemumma. Än i dag när jag känner smaken eller lukten av kardemumma, så tänker jag på kvällarna när jag satt i farmors kök och dinglade med fötterna samtidigt som jag åt de goda tekakorna med ost och marmelad.

Ibland bjöd hon på pannkakor med sylt och mjölk också, så klart. Till dagens datum har ingen gjort så goda pannkakor som min farmor.

Min farfar blev dålig i den vevan. Och han dog när jag var 8-9 år. Jag minns honom väldigt väl ändå. Han var en så färgstark person. Och farmor har ofta pratat om honom genom åren. Det var aldrig någon tanke för farmor att träffa någon annan. Det var farfar som var mannen i hennes liv. Så vackert.

Farmor har alltid varit rätt tuff. Hon var inte rädd av sig. Hon jobbade som mentalsköterska med allt vad det innebär. Hon hoppade i vattnet i hamnen för att simma lite medan stora färjor strök förbi. För bara en fem-sex år sedan åkte hon scooter uppe norrland. Innan hon blev lite svag och hamnade på äldreboendet var hon ofta och hälsade på "de gamle".

Men även en stark kvinna kommer en dag att ha levt sitt liv. Min farmor var så nöjd med sitt liv. Och i går somnade hon in så fridfullt och fint i sin säng.

Jag kommer alltid minnas min farmor som en glad, omtänksam och varm person. I går kväll när min dotter hade somnat så började jag nynna på en visa som jag förknippar så starkt med min farmor. En sång som hon sjöng för mig ibland. Så jag sjöng den tyst för mig själv och min sovande dotter.

Godnatt små kamrater
och tack för idag
nu somnar vi alla så gott.
Guds änglar de vakar
i mörkret hos oss
ty därom befallning det fått.
God natt Sov gott
God natt Sov gott...

God natt min älskade lilla farmor. Sov gott.

4 kommentarer:

 1. Vilken otroligt fin text du har skrivit om din farmor.
  Jag fällde några tårar över min egna älskade farmor när jag läste det här. Hon betydde otroligt mycket för mig och i sommar är det 5 år sen hon somnade in. Fortfarande tänker jag på henne och saknar henne nästan varje dag.

  SvaraRadera
 2. Va fint du har skrivit gumman! Tänker även jag på min egna mormor. Nu två år senare tänker jag att jag är lycklig som haft en sån fin mormor och nära relation till henne. Tror du haft det samma. Jag fick ju äran att träffa din farmor, verkade ju va en rivig och skön dam, med snygga skor(likadana som mina). Tror allt hon varit med och gjort dig till den du är. Saknaden är stor! Men med tiden kommer glädjen tillbaka över den tid och de minnen man har. Kramar

  SvaraRadera
 3. Älskade lilla gumman!
  Så fint du skrev om farmor.
  Kram mamma och pappa

  SvaraRadera
 4. vilka fina minnen du har om din farmor. skänker en tanke till henne och din familj... stor kram!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett meddelande. Då blir jag glad! :)
Ev. spam och dyl kommer att plockas bort.