translate

måndag 9 april 2012

En kärdegshistoria…

Efter att vår dotter föddes, för 5,5 år sedan – så blev vi mer och mer fundersamma över vad vi stoppade i oss i matväg. Alla dessa tillsatser till höger och vänster. Vi är båda kemister och har väl lite förkärlek att alltid läsa innehållsförteckningen på saker (på gott och ont). Så med tiden har fler och fler varor i kylskåp o skafferi bytts ut mot ekologiska varor.

Det var i den vevan vi mer och mer började baka bröd själva hemma. Som så många andra fann vi vägen till surdegarna, genom bl a Pain de Martin.

bakplats

en egen bänk i köket för bara brödbakandet

Plötsligt en dag för ett par år sedan så började Fredrik att läsa kring mathantverk på nätet. En tanke fanns där som surrade – att kanske kunde vi starta upp och driva ett hantverksbageri utan brödmixer, tillsatser etc. Fredrik stod mellan jobb och har alltid velat vara sin egen. Det lät långt bort för mig att starta bageri, till en början. Men så en dag började Fredrik läsa om ett par på västkusten. De var båda över 50 år, han biolog och hon psykolog, som en dag fick för sig att göra precis det som Fredrik drömde om att göra – och jag kände mer och mer att det här vill jag stötta honom i. De startade ett stenugnsbageri – saldlade om helt! Lars och Mena, som de heter, driver Lyckans stenugnsbageri i Hunnebostrand – bara ett par mil innan Smögen. Vi var tvungna att träffa dessa inspirerande människor – och när veckan hade gått hade vi gjort ett första besök hos våra nya mentorer och ett par veckor senare hade vi redan hunnit med att baka i deras bageri på riktigt vis med surdeg! med händerna! Med vedeldad ugn! Och vi var än mer bitna och sugna! Vi satte igång att baka mer och mer hemma. Vi installerade en köksbänk till som bara var till för vårt surdegsbakande. Vi gjorde besök på andra hantverksbagerier, mailade frågor till allt från bagare, mjölproducenter till länsstyrelsefolk och vi gjorde allt för att lära oss handlaget.

larsomena

Lars & Mena på Lyckans stenugnsbageri på vägen till Smögen. Mentorer och fantastiska människor.
Ett måste att besöka om ni är i Smögen i sommar.

Sakta men säkert tog affärsidén form. Men så mitt alltihop blev jag gravid!

IMG_5732

En inte allt för karismatisk bild på mig. Lite värkarbete på BB, den varmaste dagen i juni.

…Men vi bestämde oss för att satsa ändå. Affärsplanen gjordes klar och kontakter med ett par olika banker togs. Då blev jag sjukskriven med för tidiga värkar. Fredrik drog ett tungt lass hemma – dels med all planering och samtidigt ta hand om mig och vår dotter. Jag kunde knappt stå i köket och laga mat utan fick sitta lugnt i min fåtölj för att inte värkarna skulle sätta fart.  När jag i juni låg på BB och skulle föda talades ett meddelande in på Fredriks mobil. “Vi har beviljat ert företagslån!” Det var dubbel lycka den dagen! Och från det att vi kom hem från neonatalavdelningen med Viggo så har man på riktigt kunnat kalla Fredrik för bagarn.

Så i höstas startades då Änglaspis upp i Järpås och senare under vintern i Kvänum. Jag är så stolt över min bagare som genomfört ett så stort projekt! Redan nu har Änglaspis flera anställda. Och det är så mycket på gång, det är jättespännande. Bland annat är det matmässa i Lidköping nu till helgen.

frontpage_fredrik

Bagarn vid stenugnen på Änglaspis  <3

Så fick ni en liten snabbrepris om hur det kom sig att vi startade ett hantverksbageri.

Ha en härlig vecka!!

kram från Marie

4 kommentarer:

 1. ICA Kvantum här i Skövde verkar vara en affär som försöker sälja närproducerat, och har ett ganska utpräglat delikatess-sortiment. Helt utan egenintresse (hehe, de ligger tvärsöver gatan här...;)) - ni har inte kontaktat dem?

  SvaraRadera
 2. Så underbart inspirerande att ni följde eran dröm!
  Vi går i precis samma tankar, dvs med tillsatser och baka bröd hemma. Skulle gärna köpa ert bröd om ni bott lite närmare. Säg gärna till om ni expanderar till Norrland.

  Önskar er all lycka med Änglaspis!

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar historia, roligt att det går så bra! Och nu finns ni i Viktoriapassagen också! Jag jobbar på företaget i andra änden av passagen fast i den andra butiken. Hoppas jag får tid någon dag att kolla in, äter lchf för tillfället så jag är ingen bra kund men titta och lukta kan jag! :)
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Måste försöka ta mig en titt i butiken! Nej, jag är i butiken med chokladgodsakerna. Fast jag är i den andra butiken, den som ligger i Saluhallen. Men kom gärna förbi om du har tid, det tar bara några minuter dit. Det hade varit kul!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett meddelande. Då blir jag glad! :)
Ev. spam och dyl kommer att plockas bort.